Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2020 18:31 - В света на капитала - на гости или у дома си
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 451 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Покрай новите ни политици нашумяха офшорните далавери. Според Н.Иванов от финансовото разузнаване, зоните са "дом" на поне 13 трилиона долара!?

Удобни за измами в данъчните отчисления, но местните власти знаят кой е управителят и къде е регистрирана фирмата, само нямат понятие за собственика. Самата офшорка най-често е акционерно дружество, т.е. пакет от акции на притежател, зад които стои собственикът. Видяхме и хубави схеми с изпращане на долари от едно място на друго...Какво мислят политиците по този въпрос? А може би е важно и какво мислят тези, чиито пари са отнети, за да се въртят? Докато ние още четем новини, вируси - Барселонски, терасен или асансьорен, едномилионен вилен и т.,се вихрят в пространството ни, но засегнатите мълчат или отричат?!

В Америка  възникнал такъв куриоз. Някакъв шегаджия изпратил в съкровищ-ницата на САЩ плик с банкнота от 10 долара с молба да му изпратят еквивалент във вид на „законни платежни средства“. След някое време му изпратили от хазната две банкноти по 5 долара, на които стои точно такава фраза (за обмен на „законни платежни средства“). Шегаджията отново пратил в хазната писмо с 5 долара, и молба да му бъдат обменени на „законни платежни средства“. Този път той си получил обратно петте долара заедно с писмо от помощника на министъра на финансите на САЩ. В писмото се говорело, че терминът „законни платежни средства“ не е получил юридическо разяснение от Конгреса на САЩ и затова се явява „неопределен“*. Кратко и ясно.

Каймановите острови -  офшорна зона, където на улица Чърч, в тъй наречения дом Угланд, по данни на доклад на американския конгрес, са регистрирани над 18 хил. компании. „Това е или най голямата къща в света, или най-голямата данъчна афера в света“*. Броят на регистрираните фирми на Каймановите острови надвишава броя на жителите на тази държава.

В крайна сметка най-ценният ресурс на„пазарната икономика“ се явява не нефта, не земята и даже не парите. Най-ценният ресурс за лихварите — е глупакът, тоест човек, който не разбира в какъв свят живее. Такъв човек може да го излъжат, да го експлоатират, да го използват на „тъмно“ и т.н.

Х. Форд казвал, че ако и да има превишаване на доходите над разходите, то тази разлика (печалбата) не трябва да се натрупва, а веднага да се разпределя: една част трябвало да иде за разви тие на производството (което ще създава търсене на инвестицио нни стоки), друга част — да се връща на купувачите или да се насочва за повишаване на доходи те на работниците и самия пред приемач (което ще стимулира търсенето на потребителски стоки) .  Хенри Форд неведнъж е връщал пари на купувачите на своите автомобили в онези случаи, когато снижаването на разходите за производство се оказвали над планираните. Очевидно е, че при такъв подход към организацията на производството, у Форд се извършвало планомерно снижаване на цените на автомобилите с всяка година.
Колкото и да е парадоксално, Хенри Форд бил индустриалец с ярко изразен антикапиталистически мироглед. Х. Форд прекрасно разбирал, че единственият способ да „надиграеш“ банкерите от Уолстриит — е да установиш дългосрочни отношения с производителите и потребителите, да изгониш от тези отношения „финансовите посредници“.

Човешко е да се греши, но за сгрешилия има наказание, нали така? 

Пример за това е и бившият директор на предизборната кампания на Тръмп Манафорт,  който получи 47 месеца затвор за банкови и данъчни измами - има грешка, има и прошка!
Бившата първа дама на Филипинит - Имелда Маркос, получи присъда за присвоени 200 млн. долара...може би за обувки и бижута?

Своите гигантски печалби западните компании получават за сметка на експлоатацията на евтина работна сила в страните, намиращи се извън предела на зоната на „златния милиард“. Ще дадем един от тях. Известната корпорация „Nike“ произвежда маратонки и други спортни обувки извън пределите на икономически развитите страни. В частност в Индонезия. Там производството на чифт маратонки й излиза 5 долара. В САЩ тя ги реализира по 100–150 долара. Работниците, произвеждащи тези обувки, получават само по 2 долара на ден. Затова пък получават помощи за бедни от тези, които прибират печалбите.

Както се казва - о, времена, о нрави!



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3631237
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031